Kräftskiva

Goda flodkräftor

Lite sen kräftskiva, men den som väntar...
Trodde aldrig att jag skulle komma iväg på kräftskivan eftersom jag varit förkyld i flera dagar nu. Vi missade nya kulturrådets /Mårten Frnkby) presentation på Svea p g a just influensa. Annars har jag klarat mig förvånansvärt bra emot förkylningar sedan jag slutade röka. Peppar, peppar. Den här gången var det en ren smitta. Det är flera på ambassaden som har varit, är och håller på att bli sjuka.
Det är den årstiden nu. Ojämt väder, skolorna nyss börjat, för lite vodka te osv.

Men festen blev bra. Det brukar de bli. Träffade nya lärare från svenska skolan som verkade jättetrevliga. Dessutom var de från Kalmar (Astrakan!) och han var dessutom HISTORIA lärare. Kan ju knappast bli bättre. De var sugna på att följa med på utflyckter utanför Moskva vilket Roger och jag tycker är hur trevligt som helst. Alltid kul att åka ut  flera och upptäcka med.

På lördag ska vi åka ut till ett flygfält för modellflygplan som Roger och Roine har fått inbjudning till. Kan ju oxå bli trevligt. Träffa lite infött folk och inte bara västerlänningar hela tiden. Sen kommer det en tjej med schäfer till nyår. Hon tränar bruks och söker klubbar och träningsmöjligheter. Det ser jag speciellt fram emot eftersom det gärna bli för lite när man är själv på ambassaden. Klubbar går ju an, men att träna platsliggning själv utan annat än min störning känns ju lite b i längden.

Det händer lite under hösten i alla fall. Ska åka hem till Sverige den 27 nov. och hälsa på ett par veckor eftersom Roger och jag stannar i Moskva under julen. Måste ju titta till ungdomarna i Broddbo, gratta Simon och titta till Louise så att hon sköter sig nu när jag ska bli farmor.


Välkomstmöte på Svea

Igår kväll åkte jag, Cissi och Ann-Sofie på Sveas välkomstmöte som hölls på resturang Skandinavia.
Det var många som slöt upp och Svea fick ytterligare 17 nya medlemmar igår.

Programmet ser lovande ut inför hösten. Det verkar hända mer nu än vad det gjorde när jag kom. Men som alltid så är det ju medlemmarna själva som måste tag ta i saker och ordna, så man ska inte klaga om man själv inte engagera sig.
Vi serverades en laxtallrik med tillhörande glas vin. Gott!

I övrigt går jag omkring och oroar mig för den ena kattungen som jag köpte i söndags. Jag köpte två stycket Sibiriska katter. Otroligt fina och sociala. Den lilla svarta hankatten ser inte lovande ut. Han sitter mer och mer still och nu får jag honom inte att äte. Han var väldigt mycket mindre än honan så jag tror att det var något som inte stämde med honom från början. Tjejen däremot verkar må bra.

Down to Gorkij Park



Jaha, då har man efter 2 år och ett boende väldigt nära Gorkij parken varit där.
Egentligen är det väl inte så imponerande jämfört  med moderna nöjesparker, men att förflytta sig till 70-talet är det bara i sig väldigt charmigt.

Parken har ju mycket för mindre barn och jag tror att Linnea uppskattade besöket. Cissi gick mest omkring och förvånades över alla priser. Hon var här i början av 90-talet då allt kostade bra mycket mindre än idag. Hon höll på att tappa hakan både över tavelpriserna i gångarna under gatövergången samt priserna till åkattraktionerna. Hon ville inte riktigt tro mig först när jag sa priserna som stod på lapparna. -Välkommen tillbaka till världens dyraste stad!

Annars var det en mysig dag. Vi stannade upp och åt grillspett med grillade grönsaker utmed en konstgjord liten mysig sjö. Strosade omkring. Tänkte åka pariserhjulet, men precis när vi skulle lösa biljetter kom det upp en lapp att den gått sönder:-) Inte förvånad egentligen, sånt får man räkna med...

Söndagskvällen tillbringade vi framför tv´n. Har känt mig lite hängig. Tror jag jag börja bli lite förkyld.

Spasskaya bashnya

Militär Musikalisk Festival, Moskva 2010

Ryska inledningen

I lördags var vi på militärmusikalisk festival tillsammans med Roine, Cissi och lilla Linnea.
Jag var lite besviken förra året eftersom jag inte då visste om den och beslutade mig då att jag def. skulle gå och se den i år.
När Roger och jag kom tillbaka efter semestern var stan fylld med reklam om festivalen så vi köpte biljetter så fort vi kunde. Tur var det. Biljetterna på lördagen var redan då nästan slutsålda.
Men vi fick riktigt bra platser och festivalen var så bra som jag förväntat mig och lite till. Allt var proffsigt genomfört och avslutades med gigantiskt fyrverkeri över Varsiljekatedralen.




Festivalen varade i två och halv timme med inslag av flera olika moment från flertalet länder. Bäst, eller rättare sagt mest känsloladdade var som vanligt Skottarna med sina uniformer och säckpipor. Inte mycket som slår dem. Men flera länder var faktiskt riktigt bra. Ryssland höll som vanligt hög klass, speciellt trummorna som jag uppskattar mest efter säckpiporna. Och så klart deras hästar. Ryssland har i alla tider varit kända för sina vackra hästar.
Kazakstan var också mycket bra. Riktigt skickliga med gevär och svärd som de jonglerade med i alla tänkbara och otänkbara varianter. ¨
Ukraina stod för rolig underhållning under sin parad. Sen var det många -stanländer som givetvis var traditionellt uniformerade vilket gjorde festivalen lite exotisk.
Sämst tyckte vi att USA var. De körde en dans/sångkavalkad med Michel Jackson´s låtar. Det hördes dåligt, en del var dåligt utfört samt att vi nog inte tyckte att det riktigt hörde hemma under kvällens tema. Men Jackson är ju riktigt stor här i Ryssland. Speciellt bland ungdomarna, så det gick säkert hem.
Deras musikkår, som faktiskt spelade och paraderade tillsammans med bandet, glömdes tyvärr bort eftersom dansgruppen tog över allt.
Det bästa inslaget från USA var när de gick ut. Då svängde de loss med en jazzl.
Tja, vi var överrens om att vi hade en mycket trevlig kväll och som Linnea sa (med ett stort leende ) under föreställningen.
" -Det var tur att vi inte missade det här"



Svalt!

Nu är allt tillbaka till det normala igen...ja, nästan. Det har blivit betydlig svalare, men nu regnar och åskar det hela tiden istället. Nåväl, detta föredrar jag framför 30-40 grader varmt i veckovis med tjock smog. Enda problemet är att v,n slås ut i oväder. Men det känns nästan som det kvittar. Bara en massa repriser i alla fall.

Ulla har precis löpt klart, så nu kan man åter ta upp långpromenader. Skruttan fyllde 5 år i söndags och grannflickan Linnea, 5 hade gjort henne en tårta bestående av lite pastej på rån. Ulla var så nöjd.

Love och Marie har nu förflyttat sig till Damaskus och Roine, Cissi och Linnea har flyttat in istället. De är supertrevliga så det kommer nog att bli många trevliga och roliga äventyr här. På lördag ska vi gå och se Spasckaja Baschnja på röda torget. Det vill säga internationell taptoo. Ser jag verkligen fram emot. Hoppas regnet håller sig borta under föreställningen.
Sen har Roger och Roine ganska lika intressen...modellflygning. Roger höll på mycket när han var yngre så han ser fram emot att ta upp den hobbyn igen. Själv är jag intresserad av en helikopter som kan skjuta iväg små konstgjorda missiler. Har förstått att Roine och Cissi kan sova om mornarna så det hade varit extra kul att skjuta på deras sovrumsfönster lördagar och söndagar...

Roger är just nu i Sverige. Närmar bestämt i Bålsta på tekniska förvaltar dagar. Det ingick även ett besök på orientaliska museet för en titt på terrakottastatyerna. Tänker just nu ut en plan hur jag ska hämnas för att jag inte fick se det. Väl på plats vore väl om jag fick en biljett till Peking som ett plåster på såret:-) Då kan jag åka och se dem på plats. Inte för mycket begärt tycker jag...

Annars är allt som vanligt här igen. Alla har kommit tillbaka från sina semestrar. Den nya kanslichefen har anlänt och hon verkar trevlig. En kräftskiva ordnas i september fick jag höra idag. Kul att träffa alla andra som inte bor  och jobbar på ambassaden.

RSS 2.0