Julhelgen över...

Tsarklockan

Ja, då var helgerna över!
Vi har haft riktigt trevligt under helgerna och Roger har nu kommit in riktigt bra i sitt jobb nu så det blir mer tid över till att börja utforska Moskva under ledigheter.
Julaftons kvällen var alla kvarvarande på ambassaden bjudna till knytkalas. Alla tog med sig något och själva bidrog vi med småländska kroppkakor, vilket kanske inte är så vanligt i övriga Sverige på julbordet. Men det gick hem i a.f.
När vi gick hem på kvällen började det dala stora snöflingor så julkänslan infann sig verkligen.
Julafton var vi inbjudna till Christina och Torsten. Jättetrevligt! Vi hade räknat med att de flesta skulle åka hem, så vi förväntade oss att fira julen för oss själva, men det var full aktivitet nästan hela tiden.

I mellandagarna var vi hembjudna till en av Rogers arbetare (SFV´s lokalanställda), Andrej och hans fru. Det var en riktigt intressant och trevlig tillställning. Andrej hämtade upp oss redan klockan 9.00 och hämtade sedan upp "gammel" Andrej (som slutade lagom till Roger började). Sen äkte vi ut till byn som "gammel" Andrej var född/uppvuxen i och fick berättat hur livet var där under hans uppväxt. Kan ju tillägga att vi svenskar är ganska bortskämda i vissa fall. De bodde åtta personer i en del av ett hus och delade många "faciliteter" med en annan familj som bodde i den andra delen av huset.
I övrigt var det otroligt vackra trähus med ett överdåd av snickarglädje. Om nu historien är sann så ska det ha varit så att ju mer snickarglädje huset hade destå lyckligare skulle äktenskapet bli för det nygifta paret.

Efter det åkte vi ytterligare en bit utanför norra Moskva och kom hem till ANdrej. Där bjöds vi på ryskt smörgåsbord vilket verkar vara så ryssarna gillar att ha. Många rätter och diskutioner kring bordet. Och så givetvis vodka. Nu blev faktiskt inte så mycket av den varan eftersom Andrej och hans fru inte dricker det. Det var en strålande vinterdag (-12) och vi tog en lång promenad i samhället. Jag facinerades av alla gamla hus vilka ryssarna däremot tycker är fula. Hoppas bara att de förstå kulturvärdet i dem och inte låter dem förfalla och försvinna som många av våra hus och torp har gjort i Sverige.
Det blev en heldag ute och Andrej skjutsade senare på kvällen hem oss igen. Bitvis var det ingen rolig bilfärd då det var trafikstockning vid vissa avfarter. Det var ryssar som skulle ut till sina "datcher" under nyår.


På nyårsafton besökte vi Kreml och hade en för ambassaden välkänd guide (Olga) med oss. Äntligen något som verkligen intresserar mig. Vi fick se livrustkammaren, ärkeängeln Gabriels katedral, Maria bebådelsekatedralen, tsarklockan, världens största kanon (dock aldrig avfyrad). Kulorna till kanonen vägde 1 ton, så jag undrar hur de snabbt skulle klara av att ladda den? I Maria katedralen var tyvärr många målningar borta eftersom Napoleon använde den som stall under ockuperingen av Moskva. Man har valt att inte rekonstruera dem eftersom det inte fanns någonting kvar av ursprungsmålningarna att jobba på.
Vid nyår ordnade vaktmännen fest i vita hallen. Det var även vaktmän från norska ambassaden inbjudna. En trevlig tillställning med mycket god mat som killarna fixat till själva och det med bravur. Tolvslaget firade vi hos Susanne med champagne. Det var inte så många rakter man såg från ambassaden, men man hörde destå fler.

I lördags var vi på Orientalmuseet i Moskva tillsammans med Ann-Sofie som är nykommen till ambassaden. Det är sista dagarna som de har samurajutställningen. Det var också intressant . Vi fick dessutom se kläddräkter, smycken, keramikarbeten etc från forna sovjetiska stater. De hade även en rik samling från Kina, Japan, Mongoliet och Indokina.
Dagen avslutades med en promenad på gamla Arbat och en god middag på en rysk resturang.

Nu på lördag planerar vi in ett besök på History City Museum (inte att förväxla med History State Museum). Det ska bli intressant. Museét innhåller Moskvas historia från 1100-talet fram till 1700-talet.
Detta får jag återkomma med under senare bloggning.

RSS 2.0