Mosfilm

Filmstaden i Mosfilm

Idag har jag varit och vandrat i en mycket gammal stad...
Nja, åtminstonde sedan 2003 enligt informationen utanför.
Jag har varit och besökt Mosfilm. Rysslands mycket gamla och stora filmstudio. Enligt uppslagsverk den äldsta och största i Europa. Här spelades många kända Sovjetiska filmer in och än idag är det full fart i byggnaderna med både film inspelningar, musikvideos o dy.

Vi besökte museet som innehöll ett flertal riktigt gamla fordon. Alla i körbart skick. Kul att se de gamla KGB bilarna, ambulanser och andra div. fordon man knappt kunde gissa sig till vad de hade för funktion. Exakta kopior på gamla landåer och vagnar från de gamla tsartiderna fanns också att beskåda.
Det fanns även scener från kända filmer uppbyggda. En del ganska makabra tyckte en del. Sedan fick vi se en stor kreation av vackra kläder. Vissa av dem kom från två kända ryska modehus innan revolutionen. Vi fick se hur man tillverkade masker av monster o dy. Håruppsättningar från en dansfilm som var enorma. Dock vägde dessa inte mer än 300 gr. eftersom just de var gjorda av ett speciellt material från Japan.
Förutom allt det fanns det mängder med montrar som innehöll olika rekvisita (kameror, vapen, minibyggnader etc), bildrum, posters div. utmärkelser, tja allt man kan tänka sig finnas kring filmer.

Vi besökte även en film studio som de höll på att jobba i, fick information hur scener spelas in som ex. undervattensinspelningar (ubåtar, dykare, minor), kameravinklar, ljus och färgsättningar i miljön.. Det var intressant vad man kan bli lurad på film!!
Där fick vi tyvärr inte fotografera, annars var det fritt fram för foto på hela området.

Det var en mycket intressant dag ihop en ett gäng glada och trevliga damer tillhörande försvarsavdelningarna från olika ambassader. Roger jobbade, men jag tror (och vet) att det här var nog kanske inte hans grej. Det var nog mer en Nannegrej som han bruka säga.

CITA .kan du skicka mig din mailadress igen. Har helt försvunnit och hittade den inte på din blogg. Jag skulle ju skicka dig bilden på mig som hhmm fotomodell:-)

Segerdagen

Avslutningen på segerparaden

Det har varit en helt fantastisk dag i Moskva. Det är Segerdagen och det firas i varje liten vrå.
Trots lördag ställde vi klockan på 6.00 för att hinna rasta Ulla och komma iväg i bra tid. Vid 8.00 var vi ett gäng från svenska ambassaden som drog upp till metro vid universitetet för att ta oss in till kärnan av centrum. Hela stan var i stort sett avstängd så det var på södra sidan vi fick tips om att stå för att se paraden och lyckas ta foton. Det var ju ganska mycket folk på plats redan när vi kom, men vi lyckades klämma in oss och fick faktiskt ganska bra bilder.

Tyvärr fick ju ju inte se trupperna till fots eftersom dessa tar en annan väg ut från Kreml (och dit in kommer ju man knappast inte) men resterande förband for framför oss på andra sidan Moskvafloden. Stämningen stod ju givetvis ryssarna för med tjoande "urra" osv. Ja,den var helt klart värd att se, man rycktes med i stämningen. Hela vårt gäng glömde av saluten som vi alla trodde skulle börja vid tio, så när det väl small tjugo över tio med tio kanoner åt gången hoppade vi högt allihop. Det blev en så pass tryckvåg att träden böjde sig och vi stod ganska nära så då kan ni föreställa er hur HÖGT ljudet var! Jag hade ståpäls i en kvart efteråt...

Ikväll har det varit ett enormt fyrverkeri på flertalet ställe i Moskva. Roger vandrade upp med ett gäng till utskiksplatsen för att titta på allt som riggads upp för kvällen. Själv stannade jag kvar hemma då jag inte ville lämna Ulla själv under raketuppskjutningen. Vi har segerparken alldeles intill och jag kan lova att det var ett fyverkeri som heter duga. Nu är åtminstonde raketerna över och jag ska gå med Ulla på sista promenaden. Kan tänka mig att det finns många glada och överförfriskade människor på gatorna ikväll.

Den svenska deligationen för melodifestivalen!

Roger tillsammans med vår svenska sångfågel på ambassaden 2009-05-07

I går kväll hade ambassaden besök av den svenska deligationen för melodifestivalen. Det var en riktigt trevlig kväll som livade upp hela ambassaden. Marlene, Christer Björkman, Kempe och dansare var inbjudna till festligheter i residentet. Det bjöds på buffé och grillat. Jag fick en massa bra kort med min nyinskaffade kamera som jag för övrigt är riktigt nöjd med.

Det har ju inte blivit så mycket med bloggen. Såg att det snöade sist jag skrev, bra blogg eller hur...! Nej, men vi har haft fullt upp så jag har faktiskt inte haft datorn som prio 1. Det har hunnit bli sommar här, mätt med svenska ögon. Det har varit 20-27 grader varmt nästan varje dag under ett par veckor och vi har passat på att göra lite längre utflyckter. B la har vi varit i Kolomnskoe, Sergei Posad och Abramtseva. Jag tänker inte skriva om det här annat än att det var mycket trevliga utflyckter däremot planerar jag att göra om hemsidan och lägga dem under en egen länk med sevärdheter. Måste sätta mig och skissa på sidan, eller som Cita alltid sa när vi pluggade..."rita och berätta".

Imorgon blir det ännu en speciell dag. Det är segerdagen med parader, flyguppvisningar etc. Vi kommer ju knappast in på Kreml, men vi har fått ett bra tips av de som varit med förut var vi ska stå för att kunna se den samt ta foto. Det ser vi fram emot samt att vi vet att det ska bli vackert väder imorgon. Raketerna är nämligen redan uppskjutna:-).

RSS 2.0