Söndagspromenad längs med Moskvafloden




Dagarna rusar iväg i ett alldeles för snabbt tempo. Vi har planerat så mycket att se (och kommer att göra), men dagarna räcker inte riktigt till. Ulla har fått gå massor med långpromenader och äntligen har vi kommit igång med lite träning igen.

Igår besultade Roger och jag att vi skulle åka ut rill Bethoven efter morgonpromenaden med Ulla.Bethoven är en djurbutik alldeles i närheten där vi bor. Det var en fräsch butik och de hade massor med godis, foder och tillbehör för hundar. Glädjande nog kostade Ullas foder 1000 rubler mindre där än inne i city. Vi köpte flera tuggben som är bra att ha hemma sen stod vi länge och väl och tittade på en otroligt fin Moluckkakadua. Den är sällan man ser hemma i Sverige och dessutom var den i perfekt skick. Inte en fjäder saknades och fjädrarna var i så fint skick att de riktigt glänste.

Precis när vi kommit in genom dörren och tänkte ta Ulla på en promenad ringde Love. Han och deras två älsta barn tänkte ta en långpromenad med Sally längs med flodpromenaden. Vi hängde givetvis med! Det blev en vacker och två timmar lång promenad. Fantastiskt att man kan gå i en miljö som påminner om skog mitt inne i centrala Moskva. Jag såg flera platser som duger mer än väl att lägga spår på. Och det är inte långt dit så nu vet jag var jag ska åka och träna Ulla.

På kvällen var Ulla alldeles slut. Hon sov så hårt att hon knappt vaknade när hon skulle ut på sista kvällspromenaden!
Men vi räknade ut att med långpromendaden hade vi varit ute och gått i tre och en halv timme. Så det var kanske inte så lustigt att hon hade mycket nya intryck att smälta under kvällen.

Idag är hon frånvarande och jag misstänker att hon ligger inne med träningsvärk så jag ska faktiskt vara så snäll och ge henne lite massage och stechting under eftermiddagen.

Izmaylova




Denna söndagen tillbringade vi på Izmaylova marknad tillsammans med Marie och Love samt deras minsta tjejer.
Marknaden är ett känt turistmål i Moskva och ett måste att någon gång besöka.
Här hittar man allt från matrosjkor (rysslands kända dockor), linnedukar, målade träaskar, vackra keramikfat från Ukraina, senaste dvd filmerna för knappt ingenting, ryska pälsmössor, tavlor,  ja det finns allt.

Det är andra gången vi är på marknaden, men det kommer att bli många fler besök. Den är mysig och ger en speciell atmosfär med sina små snidade bodar. Vi inhandlade ett vackert fat med tillhörande skål. Det är stora fat som man kan använda till sallader, frukter, snacks och så ställer man skålen med dippen i mitten. Ser fram emot att få använda;-)
Sen blev det linnedukar som jag tittatde på förra gången samt 16 nya filmer. Har redan sett två av dem. Nästa gång blir det nog ett snidat schackbräde som Roger har kikat på. Otroligt vackert gjorda med olika krigar såsom vikingar, mongoler, ryssar etc uppställda mot varandra. Det är bara att välja vilka man föredrar.
Dagen på marknaden avslutades med grillspett i en alldeles speciell miljö på markanden. Det är trångt, lite kallt och väldigt rökigt från grillen, men samtidigt mysigt och dessutom är grillspetten riktigt goda.

På kvällen kom sedan Marie, Love och deras barn på middag. En riktigt trevlig avslutning på kvällen. Nja, kväll föresten. Klockan hann bli ett innan vi kom i säng. Vi avslutade kalaset med att ta hundarna på en promenad innan vi gick till sängs. Och då kan jag tillägga att på rysslektionen dagen efter var jag inte lika närvarande som jag brukar. Det var jag för övrigt inte på hela dagen.

Söndagspromenad med vovvar till Sparvberget



Igår, söndag tog Roger och jag en långpromenad till Sparvberget, där finns en känd utskicksplats nedanför univeritetet i Moskva. Härifrån ser man större delen av innestaden.
Vi hade ett strålande väder, 20 grader varmt , och vi lånade dessutom grannens hund Sally som fick följa med på promenaden.

Upp till Sparvberget passerar man ett gammal "Datchområde" (benämningen på ryssarnas sommarställe). Idag är detta område ett parkliknande grönområde där folk strosa, grilla och leker med sina hundar och barn. Otroligt vackert då man mitt upp i allt kan se äppelträd, syrener, gamla prydnadsbuskar m.m.

Väl framme vid Utsiktsplatsen visade det sig att det var åtskilligt med folk ute. Kunde man ju ha räknat ut, eftersom det var söndag och en strålande vacker dag. Men som vi sa, att hänga över räcket och titta på utsikten kan vi göra i stort sett när som helst, så vi inhandlade oss varsin öl och satte oss nedanför en stund och tittade dels på Moskva och dels studerade allt folk omkring oss. Och att studera folk är ganska intressant här. Vissa eleganta damer skulle vi nog kalla extrem klädda hemma. Sylvassa, skyhöga klackar. Stövlar ofta guld eller silverfärgade. Korta kjolar gärna leopardmönstrat, guld eller silver. Lack och latex. Ja, man måste se det för att förstå. Klädstilen att "vara fin" här skiljer sig ganska markant jämfört med hemma!

Sen tog vi en skön promenad hemåt. Passerade en liten kvarterskyrka som jag och Roger bestämt oss för att besöka den 7 januari. Det är då som ryssarna firar sin jul enligt den julianska kalendern. Julen här är annars inte alls som hemma. Största helgen på året är nyårsafton. Det är då som Fader och Frost och hans hjälpreda Snöflickan delar ut presenter.
Själva hade vi tänkt oss att vara på Röda torget nyårsafton, men efter vad vi har hört så får man i stort sett muta sig in eftersom der är knökfullt med folk då. Ja, vi får väl gå ut och titta på raketerv vi huvudentrén. Det ska visst vara ett riktigt stort spektakel!


Nytt händer hela tiden

Jag hade tänkt att blogga lite oftare, men jag väntade på bilder från Love (de som har labbetiken), för jag glömde ju givetvis min egna kamera och gör det varenda gång jag går ut! Nu behöver jag dessutom köpa nya batterier då jag "lånade" kamerans till den sladdlösa musen.

I lördags åkte jag och Roger själva för första gången ut till Awah för att veckohandla. Man handlar bara högst en gång i veckan för stressen är så enormt hög både i trafiken och inne i affären, sen får man köpa till lite tillbhör man saknar i vår lilla kvartersbutik Anglia.
Det var ganska bra trafik på morgonen, annars är trafiken här i Moskva en ren katastrof! Man får vara med om det mesta. Tre filer kan plötsligt bli fem och bäst vad man kör kan någon göra en "göteborgare" framför ögonen på en. Man måste vara på helspänn och rejält fräck själv för att överleva en dag i trafiken. Nu i höst är den tydligen värre än någonsin och vägnätet här hinner inte riktigt med alla Moskvabor som köper bilar.

I söndags åkte vi in till centrum för att shoppa och flanera på Moskvas kända gata gamla Arbat. Jag hittade en riktigt fin "Fader Frost" i en stadsägd souvenirbutik med bra priser. Nu får han ingå i min övriga tomtesamling. Har även sett en massa andra typiskt ryska hantverk som jag i framtiden kan tänka mig inhandla, b la målade vinglas. Otroligt vackra!

I övrigt går veckorna alldeles för snabbt. Vi har ryska lektioner mån, ons och fredag, så mycket av tiden försvinner där, men jag vill verkligen lära mig språket för att kunna förstå och göra mig förstådd ordentligt. Det är inte många själar som talar engelska här, inte ens bland ungdomarna. Man blir både förvånad och överlycklig när någon gör det.

Igår, tisdag, var jag med Marie på föreläsning hemma hos en medlem i Swea (svensktalande kvinnor utomlands). Det var en rysk dam som ska komma en gång i månaden och tala om ryssland, kulturen, politiken e t c. Hon var mycket bra föreläsare och dessutom talade hon engelska riktigt bra. Jag blev givetvis medlem eftersom jag ser fram emot fler föreläsningar. Swea ordnar dessutom guidade turer, morgonpromenader, ,lunher m.m.

Ikväll ska vi gå över till Tyska ambassaden och äta moddag i deras resturant, sen ska jag verkligen ta mig i kragen och försöka ta med min kamera nästa gång jag går ut. Som det ser ut nu kommer jag förmodligen inte att ha en bild med mig den

RSS 2.0