Luciatåg i residentet

Luciatåget från Svenska skolan i Moskva

Nu börjar det verkligen att drar ihop sig till jul. I onsdags var vi inbjudna till lussetåg hos ambassadören. Det var riktigt trevlig och stämningsfullt. Det var nästan så att en tår kom fram. Lustigt vad man kan reagera annorlunda. Hemma säger jag alltid att jag ska ställa klockan tidigt för att gå upp och titta på lucia, men som vanligt brukar det aldrig bli av och inte gör det något heller. Men här, i ett annat land mad avsaknad av svenska tradioner betyder helt plötsligt mycket mer. Det ska bli kul och se om de andra högtiderna blir likadana eller om det var för lussetåget man reagerade så.

På fredagen var vi ute och åt julmiddag på Goodman med Rogers "killar". Det var en jättetrevlig kväll. Grabbarna är roliga och pratglada. Lite synd att alla inte kan göra sig förstådda, men får vi bara studera ryska ett tag till så kommer nog konversationen igång med dem också.

På lördagen skulle Roger och jag varit inne på Tyska ambassaden och lyssnat på manskören som framförde julsånger och rysk folkmusik, men både Roger och jag var så in i bomben trötta i lördags att vi sov, tittade på film och bara tog det lugnt i störasta allmänhet. Jag misstänker att vi går omkring och bär på någon elak förkylning. Muskler värker, näsan rinner och för min del är jag nästan helt stopp i halsen. Få se hur det blir. Jul blir det ändå!

På söndagen var vi ute vid Izmaylova igen. Denna gång åkte vi för att införskaffa oss fler filmer till jul. Vi hittade 20 stycken. Jag har gått och väntat på att prins Caspian skulle komma, men när vi nu kom ut var den givetvis redan slutsåld. Nåja, Roger funderar på att följa med Love ut på söndag. Då lovade killen att han skulle ha den igen. I a f hittade vi Mama Mia och den var helt klart sevärd.

Idag har vi haft ryska för sista gången innan jul. Nu är det en massa förberedelse att göra samt ett par inbjudningar att gå på, sen är det äntligen JUL.


Julhandel vid Mega

Julhandel på OBi

Helgen har gått i julens tecken!

På lördagen åkte vi in till SAS Radisson för att gå och titta på den stora vinterbasaren som Womens internationel anordnar. Svenska föreningen samarbetar med SWEA.
Det var en hel del folk och fruktansvärt varmt inomhus som det alltid är här i Ryssland. Vi gick igenom stånden, men handlade bara i det svenska. Annars var det massor med fina produkter vid övriga länders bord, men var det något man var extra intresserad av så var det ju givetvis massor med folk just där.
Nåja, jag fick i a f lite lussebullar, röda servetter och en dagcreme som jag vet funkar jättebra på mitt skinn.
På eftermiddagen tog vi det lugnt och tittade på film. Det var tråkigt och grådassigt väder som det för övrigt har varit hela helgen.

På söndagen tog vi efter morgonpromenaden en tur ut till Mega på Teply stan (stavas annorlunda på ryska). Vi åkte ut tillsammans med Lisa, Christina och Torsten. Christina skulle till Ikea och Lisa till Obi så vi passade på att ströva omkring i affärerna och titta på julsaker.
På Ikea fick vi tag i julskinka, pepparkakor och julknäckebröd. HURRA, julen är räddad. Har griljerat skinkan idag och den smakade faktiskt riktigt gott. Vi har en till i frysen så att vi inte blir utan julafton. Inne på Ikeabutiken hade jag tänkt att köpa jättefina konstgjord amaryllisaar, men när vi kom ner igen var det kaos vid kassorna så vi struntade idet. Otroligt vad fort det fyller på med folk. Likadant var det ute på parkeringen när vi kom ut. Det fanns i stort sett inte en parkeringsplats att få tag. Så Awan var inte att tänka på!

Annars har helgen varit riktigt lugn. Idag har vi haft ryska igen. Vi avancerat fort nu så det blir att plugga ikväll. Ute har det regnat hela dagen. Temperaturen har sjunkit till 4,5 grader vilket är otroligt varmt för årstiden här. Det har varit upp till 10 grader varmt i flera dagar nu.

Julstämning i Moskva

Skridskor på Röda Torget

Ja, nu går dagarna för fullt igen. Har varit sjuk i influensa, sen har det varit så mycket att göra med ryskan, Ulla och julförberedelser att jag helt enkelt inte har tagit mig tid att blogga. Så, hmm, det börjar snart likna månadsberättelser istället för blogg.

Under tiden som har gått har vi varit och införskaffat oss en gran, lite ryskt pynt och hunnit med avskedsfest av Andrej som har hjälpt Roger nu i början av hans jobb här på ambassaden. Andrej var förut s k försteman av de lokalanställda men skulle ha slutat lagom till vi kom. Nu var han så snäll och stannade kvar ett par månader för att hjälpa Roger igång då Roger inte kunde ett ord ryska när vi anlände.
På kvällen satt vi och pratade om att få besöka lite mer genuint Ryssland än vad Moskva kan erbjuda och då nämnde Lolita, som jobbar i kansliet att hon skulle ta kontakt med sina släktingar som bor 70 mil härifrån, att få komma och stanna över en långhelg. De bor alldeles intill Volgafloden. Hon nämnde det igen igår, så det verkar som att det kan bli av. Hoppas.
Sen ska vi åka utanför Moskva och besöka byn där Andrej växte upp. Just sådana utflyckter ser jag fram emot eftersom det blir så annorlunda mot att bara vara i Moskva hela tiden. Visserligen finns det hur mycket som helst att se, göra och uppleva i staden, men man finner knappast den berömda ryska gästvänligheten här i stressen. Det är lite för mycket folk för det.

Igår kväll tröttnade vi på att vara inne på ambassadområdet och beslutade oss för att åka in till centrum och bara strosa omkring och titta på all juldekoration. Det fanns slingor och granar överallt. Imponerande att det fanns stora julgranskulor i överflöd i varje gran och att de dessutom får vara ifred. Sen gick vi bortåt Lubjanka, gamla KGB´s högkvarter för att besöka en liten genuin rysk pub som Roger var på för ett par veckor sedan då jag låg sjuk i flensan. Den var riktigt mysig. Nere i en källare, sliten, trevlig och väldigt billig för att vara inne i centrum. Vår kvarterspub här ute vid ambassaden är faktiskt dyrare. Vi tog en bit mat och ett par öl sen var vi tyvärr tvugna att bege oss hemåt lagom till uppträdandet började. Tydligen har de uppträdande i stort sett varje kväll där. Det är det som är charmigt med pubarna här, åtminstonde de vi hittills har besökt (visserligen inte många!), är att de är ofta är belägna i källarlokaler med flera rum och för det mesta har de uppträden av något slag.

När vi kom hem läste jag hundsport som min mycket goda vän Annika lagt ut en förmögenhet på att skicka till mig. Hon kunde inte låta bli då ett av reportagen handlade om de Moskovitiska herrelösa hundarna. Tack Annika!!
Reportaget stämde mycket väl in med det vi upplever och har hört om de här i Moskva. Dessutom springer vi på dem i stort sett varje dag. De är olika flockar som "äger" sitt egna territorium och det finns faktiskt många människor här som matar dem på bestämda platser. I början tyckte jag det var otäckt att gå med egen hund och möta dem, men nu vet de vilka vi är så det går bara bra.

Nu i eftermiddag ska jag sätta mig och studera ryska för i helgen blr det en av Moskvas största julbazarer på SAS Radisson. Det är womens internationel som håller i den och det är ca 30 länder som deltar. Alla intäkter går till behövande här i landet. T ex barn med särskilda behov, soppkök för uteliggare och till hemlösa djur för att nämna några.

Ne, nu måste jag sätta igång och plugga och jag hoppas att det kommer att bli lite mer konternuelig bloggande framöver.


RSS 2.0