Bättre idag

På måndagskvällen vände vindarna och de senaste två dagarna har det varit riktigt hyfsat i Moskva med tanke på de bränder som härjat i Moskvaregionen.
 Idag märker man faktiskt ingenting av smog och lukten av rök. Dessvärre kom Roger hem vid lunch och talade om att han hört att det ska bli riktigt dåligt i morgon igen. Jag hoppas verkligen att de har fel!
Jag såg att UD nu har gått ut med en avrådan att åka till de delar där bränderna härjar. Kan vara en god idé att avstå ifrån om man verkligen inte behöver resa hit.

Värmen i kombination med smogen har gjort att man knappt står ut längre. Alla kläder luktar rök. Man svettas enormt så fort man rör sig och det är skitigt överallt. Trösten i det hela är att det snart är höst igen:-)

I morgon ska Roger flyga hem en snabbis för att möta upp Roine som ersätter Love här. De ska tillsammans åka bil från Helsingfors till Moskva under lördagen. Har lovat Roger att städa ur gästlägenheten på lördag eftersom det inte finns några lokalanställda här under helgen (ja, förutom vakterna då). Men det går bra. Jag städade den ordentligt för ett tag sedan. Det blev ett glapp mellan Valja och den nya städerskan Galja så det fanns ingen på plats att ställa iordning lägenheten. 
 I helgen ska jag ta det lugnt. Läsa, plugga glosor och gå flera småpromenader med Ulla.

Fåglarna börja dö!

Ingen förbättring i Moskva. Snarare tvärtom. Smogen är inte tjockare, men det har frigjorts fler giftämnen i luften. I morse när jag gick morgonpromenaden med Ulla satt det fåglar och kippade efter andan. De orkade inte ens flytta sig för Ulla och Ulla var så medtagen av den dåliga luften att hon inte ens brydde sig om dem. Vi har även sett döda duvor och kråkor mitt emot ambassaden. Det är fruktansvärt just nu. Just nu är det möte på ambassaden och jag hoppas att de kommer fram till ett "bra" beslut, dvs stängt och ev evakuering. Visserligen börjar flygplatserna att stänga, men man kan ju alltid ta bilen och boka in sig på ett hotell i en annan stad borta från denna vidriga luft.
Vi avvaktar och se vad som händer...

Katastrofläge

Smog över Sparvbergen
Så här långt ser man från utkiksplatsen vid Sparvbergen 2010-08-04

Det råder katastrofläge i Ryssland. Skördarna blir förstörda av torka och bränder. Temperaturen just nu kl 20,30 ligger på 37 grader och varmare ska det bli under helgen. Idag är det värsta smogdagen i Moskva. Det börjar verkligen svida i luftrören när man är ute. Man ska helst undvika att vistas för mycket ute, men vad göra när man har en kissnödig hund som ska ut flera gånger om dagen. Stackars Ulla. Kan tänka mig hur det känns i hennes näsa med tanke på hur bra luktsinne en hund har. Och ingen vet när det kommer att förbättras här eftersom det fortfarande pågår bränder. När det gamla är släckta uppstår nya hela tiden.

Vi hoppas verkligen att läge förbättras snart annars får man nog överväga att åka hem ett tag med Ulla. Rekommendationerna från tyska ambassadläkaren är att man bör åka utanför Moskva under helgen eller om man har möjligheten att lämna staden tills dess att läget förbättrats.

Hett och rökigt



Som vanligt är det mycket länge sedan jag bloggade, men nu hoppas jag verkligen att jag kommer att få någon form av rutin på bloggen.
Givetvis har det hänt mycket under detta halvår. Jag åkte hem till Sverige och Broddbo i slutet av mars för att renovera och iordningsställa huset. I den vevan kom mina föräldrar upp till Sala och hjälpte till. Med sig hade de min kära lilla Nyha. Jag lämnade Nyha kvar i Sverige eftersom hon har haft sådan otur med inflammationer, korsband etc, så jag ville ha henne kvar med fullgod försäkring. Istället har både Roger och jag tillbringat extra mycket tid med henne när vi varit hemma i Sverige och det fungerade bra hos mina föräldrar som hon trivdes riktigt bra hos.
Dessvärre blev Nyha så sjuk att hon fick somna in på djursjukhuset i Strömsholm. Hon var opererad först för livmoderinflammation. Sedan fick hon juvertumörer och uppe på det kom en riktigt galopperande lungcancer. Lilla, lilla vännen. VAD JAG SAKNAR DIG!!!Det går knappt en dag utan att jag fäller en tår av saknad efter dig. Du var mycket mer än en hund. Du var min bästa vän och otroligt klok som alltid förstod vad man sa och tänkte. Du älskade att träna, tävla och framför allt spåra! Det fanns inte ett spår som var för svårt för dig och när vi tävlade fick vi nästan alltid full pott på både upptag och spår. Du var vår lilla stjärna och championat.



Bilden är tagen av Cita Järvinen. Cita du gav mig bilden, så jag tog mig friheten att använda den. De flesta bilder på Nyha ligger hemma i Broddbo.

Under våren har jag fortsatt plugga ryska och nu har det lossnat ordentligt. Kul att kunna disskutera, titta på ryska filmer och nyheter coh faktiskt förstå vad de säger.
Semester tog Roger i Juni och vi åkte med bil hem i år igen. Vi var hemma i 5 veckor och hann måla klart huset. Vi firade midsommar i Broddbo tillsammans med sonen och hans flickvän som bor där nu. Rogers mamma, moster och mina föräldrar var också med. Roger och jag firade 10-årig bröllopsdag under midsommar. Jag fick en riktigt fin ring av honom. Mot slutet av semestern blev det varmt i Sverige och vi hoppades innerligt på att det skulle vara lite svalare i Ryssland, men ack vad besviken man kan bli. Det har varit mellan 33-38 grader sedan vi kom hem för snart en månad sedan och denna värme har hållt i sig sedan midsommar här. Den kommer enligt väderprognosen att komma upp till 40 grader på fredag. Vi har varit uppe i norra Moskva och badat i Moskvakanalen, men inte ens det orkar man längre. Vattnet är för varmt!

Inte nog med att det är olidligt varmt, det brinner på flera platser runt om Moskva också. Flera av bränderna är i torvmossar och det luktar sur rök överallt. Härligt. Ulla får som vanligt gå ut sina rundor, men det blir bara det nödvändigaste sedan vänder vi hem igen. Tack o lov att det  finns det luftkonditionering i lägenheten.


RSS 2.0