SNÖ!

Det har snöat hela helgen i Moskva. I lördags hda vi först tänkt att åka ut till Metro, en butik vi nyss fått kort till. Sen hade vi tänkt åka in till city och besöka "Dom Knigi". Det är där vår lärare köper våra ryska böcker. Det är tydligen en ganska stor bokaffär i två våningar.
Men det snöade så pass mycket att vi åkte hem direkt efter Metro. Det blev en dag hemma med endast nödvändiga promenader med Ulla.
I går började det snöa igen, så det blev ingen bokaffär i dag heller. Roger hjälpte till att skotta på ambassaden medan jag trotsade vädrets makter och gick ut och lekte med Ulla på tennisplanen i hela två timma. Vi kampade, tränade lydnad, kastade boll och jagde varandra. Både Ulla och jag var helt slut efteråt då det nu har blivit mer än 30 cm snö ute. Men Ulla var helnöjd efter passet. Kan tillägga att hon sov gott sen. Märkte inte av att vi hade hund hemma.

Idag har vi haft ryska och det blir bara mer och mer komplicerat. Massor av ny grammatik i en hissnade fart. Som atur är har jag tid att sitta och öva och det jag lär och kommer underfund med hjälper jag Roger med denare då han tyvärr inte har samma möjlighet att sitta och träna som jag.

Massor av nya intryck och upplevelser

Vi har gjort så mycket och få upplevt så mycket intressant att jag gått omkring i flera dagar och funderat på hur jag ska få med allt.

Vi har besökt ytterligare två museum. Det ena var på Revolutionsmuseet och det andra var Staliga historiska museet.
Båda två var riktigt intressanta. Ryssland har en enorm samling med historiska föremål vilket gör att man är totalt utmattad när man kommer ut igen. På revolutionsmuseet visades tiden från senare delen av 18800-talet fram till dags datum med Mededev och Putin. Det fanns mycket propaganda från båda stormakterna, tidningsutklipp, givetvis upptrappningen till och tiden för revolutionen, kommunismens fall, första rymdkapseln med tillhörande uppstoppad hund. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad denna hund hette, men det var inte Laika i a f. Ja, nämnas kan att det var otroligt många rum att besöka så det tog tid.
På historiska museet visades i stort sett tiden mellan människans utveckling fram till 1800-talet. Rusernas rike, storfurstarna, tsarerna samt massor med föremål bevarde, så det tog ganska lång tid där också. Det som jag uppfattar vara lite tråkigt med de museum vi hittills har besökt är att informationen kring montrarna inte är så innehållsrika som man önskar sig, men man kan ju inte få allt. Man får helt enkelt läsa sig till mer i böcker och på internet när man hittar något som verkligen intresserar sig.

En kväll var vi tillsammans med Igor och hans fru och tittade på "Slavas snöshow". Igor frågade tidigt om vi ville med och det lät som en kul grej. Vi var väl inte riktigt upplysta vad showen skulle handla om. Roger gick ut på You Tube för information och det visade sig att Slava och hans show var ett gäng clowner. Jaha, tänkte jag, kul kväll. Jag har sldrig varit så mycket för clowner, har alltid tyckt att de är pinsamma. Men, so what, vi hade ju i a f betalt biljetterna, vilka inte var så billiga. Och att komma iväg på något är alltid trevlig i stället för att tillbringa kvällen framför tv´n. Så vi kom iväg och ack vad vi bedrog oss. Denna Slava visade sig vara världsberömd med uppsatta föreställningar i stort sett hela världen. Han anses av många vara världens mest berömda och skickliga clown och vilken föreställning vi fick. Det går inte att förklara för någon som aldrig sett den och det går heller inte att titta på avsnitt på internet. Man måste helt enkelt uppleva den!
Det var inget traditionellt clownuppförande. Det var småepisoder med mycket skratt och publik involverad och finalen tog nästan andan ut publiken. En enorm "snöstorm" som slungades ut i publikhavet till dundrande ljud av "O, Fortuna". Det var helt enkelt storslaget.

Sen i förrgår var Andrej och hälsade på. Med sig hade han dagböckerna som hans fabror skrev fram till 1945 då han kom från kriget. Detta var så otroligt facinerande och faktiskt lite omskakande. Detaljrikt har han beskivet sin barndom, kommunistpartiets förfarande, kriget, tillfångadetagandet och allt annat otroligt denna man genomlevde. Det var nog första gången man fick höra en så detaljrik berättelse från den tidens sovjet historia. Han var lärare i ryska språket och rysk litteratur och har på ett fantastiskt författarlikt sätt skrivit sina dagböcker (38 st). I dessa böcker finns även kort bevarde från denna tid. Helt klart en kulturhistorisk skatt. Andrej har lovat att komma fler gånger. Vi ska tillsammans försöka översätta böckerna till svenska på ett så bra sått som möjligt. Ett enormt jobb, men det kommer att bli värt varenda timme.Jag kommer att skriva om dessa böcker i hemsidan, för hans historia är helt fantastiskt!

Det var väl allt för den här gången. Och jag ska försöka förbättra mig Cita! så att det blir lite mer konternueligt skrivade här från Ryssland.

Из России с любовью....Nanne & Roger ( o så Ulla förståss)

RSS 2.0