Höst & kallt

Nu har verkligen hösten kommit. Det var bara ett par grader på morgonen när vi steg upp. Det har varit ett ganska ruggigt väder med blåst och regn vilket har gjort att nästan alla löv på träden faller nu och på lördag har de varnat för snöblandat regn. Det gillar jag inte!
Enda fördelen är att man kan stanna lite mer inomhus och passa på att läsa lite böcker med gott samvete!

Trafiken har ökat i stan igen. Det är i det närmaste katastrof just nu. Det kan ta flera timmar mer än vanligt. I våras när den ekonomiska krisen slog till var det ganska lugnt, men nu efter alla semestrar har det blivit värre än vanligt.

Roger körde ut tv-killarna till flygplatsen i går eftermiddag och kom inte hem förrän klockan 19.00. I vanliga fall brukar han vara hemma vid 17.00-tiden. Först och främst var det en olycka på MKAD  (stora cityringen, nästan 12 mil lång) och här i Ryssland får man inte flytta bilarna vid en krock förrän trafikpolisen kommit på plats och gjort sina mätningar. Den som flyttar på sig utan lov anses automatiskt skyldig. Så ni kan ju tänka er hur det blir vid en krock.

Efter den proppen kom Roger till Leninski vilken givetvis var avstängd eftersom någon hög herre var ute och åkte. Så gör man också här. Är det någon högre statsman eller statsbesök så stänger man helt enkelt av vägen för bekväm och snabb framfart. Då kan ni ju också föreställa er hur vägarna ser ut efteråt när alla ska komma iväg igen.

Ett annat fenomen som ställer till det i trafiken är att alla på- och avfarter är spegelvända här, dvs först kommer påfarterna och samtidigt som du ska på en cityring kommer det folk som ska av direkt efter. Jag lovar det är körigt vissa gånger när ingen vill släppa sin position!!
Detta har man börjat få kläm på nu så när vi åker och handlar passar vi på att åka tidigt en lördag eller söndagsmorgon innan Moskvaborna har vaknat till liv. Då är det ganska lugnt. I veckorna utnyttjar vi helst trådbussar och tunnelbanorna. Det är bekvämast och man slipper sitta fast i köer och slipper leta parkeringsplats.
Det går ganska snabbt och kostnar nästan ingenting här.
Men det är snart det enda som är billigt för allt annat har gått upp rejält i pris. Det har ökat bara sedan vi kom hit. Det är konstigt, men det är ett fenomen som alltid sker när ekonomin är ostabil. Pengarna blir mindre värda och varorna ökar i pris. Det värsta är väl att varorna knappast sänks igen igen efter att landet ar tagit sig ur krisen!

Idag ska jag bara ta det lugnt och hinna läsa ut en intressant bok som Camilla lånade ut " En dag i Ivan Denisovitjs liv". Den är mycket intressant och handlar om en fånge i Sibirien under Stalintiden. Boken fångar läsarens intresse redan på första raden och man blir helt uppslukat i deras hopplösa situation. Kölden under vintern, hungern och deras förtvivlade situation. När man läser om deras livsöden ter sig en prisökning på produkter ganska oviktig:-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0